Po studiích na VŠE Praha absolvoval graduální studia na Saga University v Japonsku a doktorské studium na Filozofické fakultě UK v Praze, kde se habilitoval v oboru dějiny a kultury zemí Asie a Afriky.
Po studiích na VŠE Praha absolvoval graduální studia na Saga University v Japonsku a doktorské studium na Filozofické fakultě UK v Praze, kde se habilitoval v oboru dějiny a kultury zemí Asie a Afriky.
Zabývá se sociálně ekonomickými a intelektuálními dějinami předmoderního a moderního Japonska a vybranými problémy současné japonské společnosti. Za rozvoj akademické spolupráce mu v roce 2020 udělil japonský císař Řád vycházejícího slunce.
V roce 2013 byla zařazena na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO japonská tradiční kuchyně (wašoku), jejíž nedílnou součástí je bezesporu i sake. Sake však není jen lahodným nápojem, který doplňuje a zvýrazňuje delikátní chuť japonských jídel. Je to i kulturní fenomén, který barvivě vypovídá o různých aspektech života japonské společnosti od nejstarších dob až po současnost. Během přednášky se posluchači nejen seznámí s kulturními tradicemi neoddělitelně spojenými se sake, ale budou mít i možnost nahlédnout do tajemství technologie výroby, způsobu hodnocení a kultury pití tohoto u nás stále oblíbenějšího nápoje.
© Copyright 2024 Česko-japonské kulturní centrum Všechna práva vyhrazena